Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Winkelwagen

Het virtuele klaslokaal

Tools van de coach het virtuele klaslokaalBlog Wide

Een virtueel klaslokaal opzetten

Sinds corona zijn we als coaches massaal gebruik gaan maken van online tools zoals Skype en Teams om verbonden te blijven, informatie uit te wisselen en ons werkt te kunnen blijven uitoefenen. Deze tools hebben echter beperkingen als het gaat om het geven van echt interactieve trainingen. In dit blog duiken we in het concept van het virtuele klaslokaal als een digitale ruimte waar deelnemers tijdens een training met elkaar kunnen communiceren, trainingsmaterialen kunnen raadplegen en interactieve tools kunnen gebruiken om actief deel te nemen aan educatieve activiteiten.

Het organiseren van een virtueel klaslokaal vereist meer voorbereiding dan een face-to-face cursus. Dit komt doordat je niet alleen de technische tools onder de knie moet krijgen, maar ook van tevoren moet nadenken over de opzet van je training en welke interactieve middelen je gaat inzetten om een effectieve leeromgeving te creëren.

 

Met een virtueel klaslokaal kun je als coach:

  1. – Alle uitgenodigde deelnemers bekijken
  2. – Een lijst met aangesloten deelnemers bekijken
  3. – Instantberichten verzenden
  4. – Communiceren via de microfoon
  5. – Interactie uitoefenen op een gedeeld whiteboard om dingen op te schrijven
  6. – Notities delen
  7. – Hulpmiddelen verspreiden
  8. – Je handopsteken
  9. – De virtuele klas opnemen
  10. – Een enquête starten
  11. – Een scherm delen voor alle informatie die je open hebt staan op je computer
  12. – Een video laten zien die op sociale media en YouTube is geplaatst

 

Wat zijn de voordelen van een virtueel klaslokaal voor jou als coach?

  • Het stelt jou als coach in staat om met mensen te werken, ongeacht hun geografische locatie
  • Zowel coaches als cliënten besparen op reiskosten en reistijd.
  • Sessies kunnen doorgaan ondanks omstandigheden zoals slecht weer, verkeersproblemen of persoonlijke verplichtingen die fysiek aanwezig zijn kunnen bemoeilijken.
  • In tegenstelling tot een traditionele e-learning cursus, is dit volledig interactief en biedt het de mogelijkheid van onmiddellijke feedback
  • Gebruik van polls, quizzen, chatboxen en breakout rooms om de betrokkenheid en interactie te bevorderen.
  • Coaches kunnen hun trainingsprogramma’s snel aanpassen op basis van feedback en veranderende behoeften van de deelnemers.
  • Mogelijkheid om meerdere cliënten tegelijkertijd te bedienen, wat efficiëntie verhoogt en de dynamiek van groepsleren benut.
  • Virtuele klaslokalen hebben vaak ingebouwde functies voor het volgen van voortgang, het bijhouden van aanwezigheden en het monitoren van prestaties.
  • Het moedigt sociaal leren aan, wat een leermodus is die sociale interactie omvat zoals chatten, interne sociale netwerken binnen bedrijven, enz. 
  • Sessies kunnen worden opgenomen, zodat de deelnemers deze later nogmaals kunnen bekijken of bekijken als ze een sessie hebben gemist.
  • De virtuele klas beperkt jou niet tot het gebruik van de tools die zijn opgenomen in de software. Je kunt ook een scala aan andere multimedia-instrumenten opnemen in jouw virtuele trainingssessies.

 

Wat kan een virtuele klaslokaal je nog meer brengen?

Misschien kun je Connectivisme, een theoretisch kader om leren in een digitaal tijdperk te begrijpen, toepassen. Connectivisme benadrukt hoe internettechnologieën zoals webbrowsers, zoekmachines, wiki’s, online discussieforums en sociale netwerken nieuwe leermogelijkheden hebben gecreëerd.

Het doel hiervan is om lerenden in contact te brengen met een kennisnetwerk, zodat ze dit zelfstandig en effectief kunnen gebruiken. Daarnaast is het bedoeld om lerenden met elkaar te verbinden, zodat ze hun kennis kunnen delen, ontwikkelen en overdragen. Dit onderstreept het belang van het kunnen vinden van de juiste bronnen in een wereld waar kennis voortdurend evolueert.

Het verbinden van de kennis van leerlingen aan relevante externe bronnen en hen de hulpmiddelen geven om de ontwikkelingen in hun vakgebied te volgen – feitelijk een kenniskaart creëren – is net zo cruciaal als leren door gebruik te maken van bestaande kennis of bronnen.

 

Kortom, veel virtuele klaslokalen bieden hulpmiddelen om interactiviteit te creëren en is ontworpen om uitwisselingen en interacties te genereren. Daarmee verschilt het dus met videoconferentiesoftware zoals Skype, Google Meet of Zoom. Deze zijn beter geschikt voor een traditionele klas waar de leraar of coach informatie presenteert aan de deelnemers.

Als je een virtueel klaslokaal gebruikt, is het belangrijk om na te denken over hoe je je aanpak kunt aanpassen om de mogelijkheden optimaal te benutten. Een virtuele klas voorbereiden houdt in dat je zowel de fysieke ruimte beheert (zichtbaar voor leerlingen via je camera), als de virtuele ruimte die je beheert binnen de online klasomgeving.

 

Meer weten over het opzetten van een virtueel klaslokaal, klik dan op deze link: Het virtuele klaslokaal

 

We voegen voortdurend inhoud toe aan de site, dus kijk op onze online winkel naar het volledige aanbod aan spellen, ebooks, trainingen, kits, ….

Schrijf je in op onze newsletter om op de hoogte te blijven van nieuwe trends en producten.

Of lees enkele van de andere blogposts geschreven door ons team van internationale coaches.

Sluit je aan bij onze community

Wij verwelkomen leden van over de hele wereld. Daarom nodigen we je uit om met ons in contact te komen via LinkedIn. Dus, wat je ook wilt bespreken, vergeet niet om ons te volgen, te liken, te delen en lid te worden van onze community. 

Let op – Vermeld een referentie en link terug naar deze originele blog als u iets dat we hebben geschreven wilt kopiëren of delen: (cc) Toolsvandecoach – 2021