Zoek
Sluit dit zoekvak.
Winkelwagen

Creativiteit in coaching

Breng creativiteit in je coaching Tools van de coach

Hoe kun je creativiteit toevoegen aan coaching?

 

Wat is creativiteit?

Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te maken en te bedenken. In het online mijnwoordenboek is de definitie van creativiteit: “Expressie, inventiviteit, oorspronkelijkheid, scheppingskracht, verbeelding.”

Bij creativiteit denkt men al snel aan kunstenaars, toneelspelers en schrijvers. Het ‘iets’ dat gecreëerd wordt kan ongrijpbaar zijn. Zoals ideeën, een wetenschappelijke theorie, een muzikale compositie of zelfs een grap. Het kunnen ook fysieke objecten zijn zoals een uitvinding, een gedrukt literair werk of een schilderij.

 

Kun jij creativiteit in je coaching ontwikkelen?

 1. Vrij kunnen zijn om plezier te  hebben

In de wereld van de neurowetenschappen wordt het vermogen om plezier te hebben en het belang van spelen sterk benadrukt. Onderzoek toont aan dat deze benadering de neurogenese bevordert, waardoor de hersenen langer jong blijven. Het is echter belangrijk om een onderscheid te maken tussen plezier hebben en spelen. Plezier hebben impliceert vrijheid van regels en te doen wat men leuk vindt. Spelen daarentegen, zoals het deelnemen aan een spel of een nieuwe oefening tijdens een coachingsessie, omvat het volgen van bepaalde regels en het opereren binnen gestelde grenzen. Hoewel het nog steeds plezierig kan zijn.

Ons idee is om creativiteit te integreren in coaching. Door open te staan voor het uitproberen van nieuwe dingen en het innerlijke kind aan te spreken, kunnen zowel jij als je cliënten ontsnappen aan de realiteit en samen een creatieve ruimte verkennen. Dit bevordert niet alleen plezier, maar creëert ook een omgeving waarin persoonlijke groei en vernieuwing centraal staan. Door creativiteit een prominente plaats te geven, kun je een dynamische en stimulerende coachingservaring creëren die bijdraagt aan een gezonde en jonge geest.

2. Tools om creativiteit te ontwikkelen

Wanneer we creativiteit toevoegen aan coaching of wanneer we onze creativiteit ontwikkelen, geven we meestal voorrang aan de ervaring boven tastbare resultaten. De afwezigheid van een doel kan soms een essentiële voorwaarde zijn, maar dat kan ook een beetje vreemd aanvoelen. Het gaat er vooral om plezier in het leven te vinden, ervaring op te doen en de tijd te nemen om je te verwonderen over het onverwachte.

Openstaan voor nieuwe ervaringen houdt in dat je een grote mate van openheid hebt voor concepten, overtuigingen, percepties en aannames. Dit helpt ons om ambiguïteit te tolereren en om tegenstrijdige informatie te accepteren zonder de ervaring uiteindelijk af te sluiten. Deze volledige openheid om in het moment te zijn en te ervaren wat er op dit moment gebeurt, zal ongetwijfeld een van de voorwaarden zijn waartoe je toegang wilt krijgen door middel van creativiteit.

Het ontwikkelen van creativiteit in coaching kan worden ondersteund door verschillende tools en technieken, zoals:

 1. Brainstorming: Stimuleert vrije associatie en genereert een breed scala aan ideeën zonder ze onmiddellijk te beoordelen.
 2. Mindfulness en meditatie: Helpen om in het moment te zijn en de geest te openen voor nieuwe inzichten en ervaringen.
 3. Kunstzinnige expressie: Tekenen, schilderen, schrijven of muziek maken kunnen onbewuste gedachten en gevoelens naar boven halen.
 4. Improvisatie-oefeningen: Bevorderen spontane reacties en helpen om flexibel te denken en te reageren.
 5. Rolspellen: Creëren veilige ruimtes om verschillende scenario’s en perspectieven te verkennen.
 6. Reflectieve gesprekken: Moedigen zelfreflectie en het delen van ervaringen aan, wat kan leiden tot nieuwe inzichten.
 7. Wandelen in de natuur: Een verandering van omgeving kan inspireren en helpen om anders te denken.

Door deze tools te integreren in coaching, kunnen we een dynamische en stimulerende omgeving creëren waarin zowel de coach als de cliënt persoonlijke groei en vernieuwing kunnen ervaren. Het gaat erom een ruimte te creëren waarin iedereen zich vrij voelt om te experimenteren, fouten te maken en onverwachte ontdekkingen te doen.

Iemand die zijn creativiteit echt cultiveert, zelfs in kleine doses, zal:

 • Opener, vreugdevoller en optimistischer zijn
 • Zich gemakkelijker kunnen aanpassen aan veranderingen
 • Meer vertrouwen krijgen in hun vermogen om een oplossing te vinden

 

Maar creativiteit is niet voor iedereen weggelegd

Elke cliënt heeft zijn eigen voorkeuren, comfortzones, en bereidheid om nieuwe dingen uit te proberen. Door toestemming te vragen voordat je een nieuwe techniek of tool introduceert, respecteer je hun autonomie en geef je hen de controle over hun eigen proces. Dit vergroot de kans dat ze zich openstellen voor nieuwe benaderingen, omdat ze zich gerespecteerd en gehoord voelen.

De vaardigheid om zich aan te passen aan nieuwe situaties is essentieel, zowel voor coaches als voor cliënten. Voor coaches betekent dit dat je voortdurend jezelf ontwikkelt, nieuwe ideeën en benaderingen verkent. En bereid bent om buiten de gebaande paden te treden wanneer de situatie daarom vraagt. Dit stimuleert een dynamische en responsieve coachingpraktijk. Door nieuwsgierig en open te blijven, creëer je een ruimte waar zowel jij als je cliënt kunnen groeien. Als coach moedigt dit je aan om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en ongewone ideeën te verkennen. Dit kan leiden tot waardevolle inzichten en doorbraken.

Hoewel creativiteit een krachtig hulpmiddel kan zijn in coaching, is het belangrijk om te beseffen dat niet iedereen zich hier gemakkelijk bij voelt. Sommige cliënten kunnen baat hebben bij meer traditionele benaderingen, terwijl anderen juist gedijen bij innovatieve en creatieve methoden. Door flexibel te zijn en verschillende technieken aan te bieden, kun je beter inspelen op de individuele behoeften van je cliënten.

 

Verder lezen:

Ontdek hoe je succesvol creativiteit kunt integreren in je coaching sessies door ons exclusieve E-book te bekijken in onze online winkel:  “Breng creativiteit in je coaching”  – Verken je eigen creativiteit en ontgrendel het innerlijke kind met dit 23 pagina’s tellende E-book.”

Daarnaast hebben we ook een kit ontwikkeld ” creativiteit begrijpen en trainen” 

We hebben een breed scala aan hulpmiddelen gepubliceerd die specifiek zijn ontworpen om professionele coaches zoals jij te ondersteunen. Blader door ons volledige assortiment aan spellen, E-books en kits in onze online winkel. Je kunt ook andere blogposts lezen die zijn geschreven door ons team van internationale coaches.

Contact opnemen met het team

Let op – Onze materialen mogen alleen gekopieerd en verspreid worden als je een verwijzing en link naar de originele bron toevoegt: (cc) Toolsvandecaoch.com – 2023

 

 

We voegen voortdurend inhoud toe aan de site, dus kijk op onze online winkel naar het volledige aanbod aan spellen, ebooks, trainingen, kits, ….

Schrijf je in op onze newsletter om op de hoogte te blijven van nieuwe trends en producten.

Of lees enkele van de andere blogposts geschreven door ons team van internationale coaches.

Sluit je aan bij onze community

Wij verwelkomen leden van over de hele wereld. Daarom nodigen we je uit om met ons in contact te komen via LinkedIn. Dus, wat je ook wilt bespreken, vergeet niet om ons te volgen, te liken, te delen en lid te worden van onze community. 

Let op – Vermeld een referentie en link terug naar deze originele blog als u iets dat we hebben geschreven wilt kopiëren of delen: (cc) Toolsvandecoach – 2021