Zoek
Sluit dit zoekvak.
Winkelwagen

De zes denkhoeden van de Bono

De zes denkhoeden van de Bono Tools van de coach

De impact van de Bono zes denkhoeden techniek op de kwaliteit van het denk- en besluitvormingsproces

Deze techniek op basis van “6 denkhoeden” werd ontwikkeld door de Maltese psycholoog Edward de Bono (1933 – 2021). Het is een instrument voor communicatie en redenering dat lateraal denken toepast om nieuwe perspectieven te verkennen. Deze aanpak wordt gebruikt in coaching om individuen of teams te begeleiden bij het veranderen van perspectief, het verbeteren van denkvaardigheden en ook het nemen van beter geïnformeerde beslissingen. Bovendien stelt het coachees in staat om onverwachte vaardigheden of capaciteiten in henzelf te ontdekken.

Wat is de methode van de Bono?

De methode maakt gebruik van zes verschillende gekleurde hoeden om zes verschillende denkstijlen te vertegenwoordigen:

 1. De witte hoed staat voor feiten en cijfers, waarbij een objectief, neutraal en onbevooroordeeld standpunt wordt ingenomen om de vraag te beantwoorden: wat zijn de feiten?
 2. De zwarte hoed richt zich op de negatieve aspecten en mogelijke risico’s. Deze fungeert als de “advocaat van de duivel”. En beantwoordt de vraag: wat zijn de risico’s en nadelen van elke oplossing?
 3. De gele hoed volgt een positieve denkrichting en richt zich op potentiële voordelen. Net als de zwarte hoed zijn de opmerkingen constructief en positief, maar met een focus op optimisme en de vraag: wat kan er geïmplementeerd worden voor elke oplossing?
 4. De rode hoed staat voor passie, emoties en gevoelens, zonder de noodzaak om zich te rechtvaardigen tegenover andere hoeden. Het beantwoordt de vraag: hoe voel je je?
 5. De groene hoed vertegenwoordigt creatieve ideeën en nieuwe perspectieven, met een nadruk op onbeperkte creativiteit en de vruchtbaarheid van ideeën. Het beantwoordt de vraag: wat zijn mogelijke oplossingen, inclusief de meest innovatieve?
 6. Tot slot is de blauwe hoed allesomvattend en gericht op het hele proces. Het staat voor gestructureerd denken en fungeert als gids om te voorkomen dat het proces vastloopt of afdwaalt. Gebruik het om te bepalen: wat is de beste oplossing en hoe moet deze geïmplementeerd worden?

Hoe kan ik het in mijn coaching gebruiken?

Wanneer je cliënt of de groep die je coacht vastloopt in een situatie en moeite heeft om een probleem op te lossen of een oplossing te vinden, dan kun je hen uitdagen om anders te denken met behulp van dit hulpmiddel. Begin met het vragen aan hen om de verschillende hoeden op te zetten en de ‘denkstijl’ van elke hoed te gebruiken om hun ideeën te delen met de groep en/of jou. Op deze manier krijgen je cliënten de kans om verschillende perspectieven van een situatie, project of doelstelling te verkennen.

Je kunt bijvoorbeeld vragen:

 • Aan een coachee, die terughoudend is, om de gele hoed te dragen om de potentiële voordelen van een beslissing te verkennen. 
 • Aan een team, met een gebrek aan creativiteit, om de groene pet op te zetten om nieuwe ideeën te genereren. 
 • Om aan alle petten te denken om een doel te bereiken in individuele coaching of groepscoaching.

In alle gevallen kun je je cliënten uitdagen (met vriendelijkheid) door hen uit te nodigen een hoed te dragen die het tegenovergestelde is van hun gebruikelijke denkstijl. Deze oefening is krachtig, omdat het iedereen de mogelijkheid biedt verschillende denkstijlen uit te proberen. Dit vergroot niet alleen het bewustzijn van de verscheidenheid aan denkstijlen die buiten henzelf liggen, maar stelt hen ook in staat te experimenteren met tot nu toe onbekende invalshoeken.

Welke voordelen kun je verwachten van de Zes Denkhoeden methode?

Tijdens een probleemoplossende of creatieve denksessie stelt deze methode mensen in staat om:

 • Hun perspectieven te verbreden en de situatie vanuit diverse invalshoeken te analyseren.
 • De verschillende gezichtspunten te erkennen, waardoor ze de valkuilen van een eenzijdige denkstijl van een leider kunnen vermijden.
 • Zichzelf toe te staan ongebruikelijke denkgebieden te verkennen, wat leidt tot creatievere en originelere oplossingen.
 • Een overzicht op te bouwen van de situatie dat zowel globaal als gedetailleerd is.
 • Moeilijkheden te overwinnen die voortkomen uit communicatiemethoden en relationele rollen.
 • Geïnformeerde beslissingen te nemen.
 • Samenhangende oplossingen te identificeren.
 • Te voorkomen dat ze in een spiraal van conflict terechtkomen door gebrek aan overeenstemming.

Tot slot, als jij jouw coachees nieuwe perspectieven wilt bieden dankzij deze methode, bekijk dan in onze online-shop onze exclusieve Kit: Denkhoeden van Bono

 

 

We voegen voortdurend inhoud toe aan de site, dus kijk op onze online winkel naar het volledige aanbod aan spellen, ebooks, trainingen, kits, ….

Schrijf je in op onze newsletter om op de hoogte te blijven van nieuwe trends en producten.

Of lees enkele van de andere blogposts geschreven door ons team van internationale coaches.

Sluit je aan bij onze community

Wij verwelkomen leden van over de hele wereld. Daarom nodigen we je uit om met ons in contact te komen via LinkedIn. Dus, wat je ook wilt bespreken, vergeet niet om ons te volgen, te liken, te delen en lid te worden van onze community. 

Let op – Vermeld een referentie en link terug naar deze originele blog als u iets dat we hebben geschreven wilt kopiëren of delen: (cc) Toolsvandecoach – 2021