Zoek
Sluit dit zoekvak.
Winkelwagen

Coachen met de ACT methode

Coachen met de ACT methode voor coaches Tools van de coach

Ga jij mee op een ontdekkingsreis door de transformerende kracht van Acceptance and Commitment Therapy (ACT)?

De ACT- methode is een wetenschappelijk bewezen tool die steeds meer door coaches, psychologen en trainers in hun dagelijkse praktijk wordt ingezet. Met dit E-book nemen we jou als specialist mee in de introductie van de ACT-methode, in de verwachting jou hiermee te inspireren.

Juist in deze moderne tijdperk waarin de buitenwereld snel verandert, zijn we genoodzaakt onze binnenwereld te veranderen. Op basis van zes (aan te leren) vaardigheden leer jij de cliënt (en jezelf) meer te richten op de dingen die er toe doen. Het stelt de cliënt in staat om beter bestand te zijn tegen grote uitdagingen in de huidige tijd.

 

De 6 vaardigheden  van de ACT:

 1. Acceptatie: Het actief omarmen van pijnlijke gedachten, gevoelens en herinneringen zonder te proberen ze te vermijden of te veranderen.
 2. Defusie (Cognitieve Defusie):  Het creëren van afstand tussen jezelf en je gedachten, zodat ze minder kracht en invloed hebben.
 3. Mindfulness (Hier-en-nu Ervaring): Volledig aanwezig zijn en aandacht schenken aan de huidige ervaring zonder oordeel.
 4. Zelf-als-context: Het besef dat er een onderscheid is tussen de denkende zelf en de observerende zelf. Het gaat om het zien van jezelf als een continu, veranderend proces.
 5. Waarden: Het identificeren van wat echt belangrijk en betekenisvol is in het leven, zoals relaties, persoonlijke groei, en bijdragen aan de samenleving.
 6. Toegewijde Actie: Het nemen van concrete stappen die in lijn zijn met persoonlijke waarden, zelfs in de aanwezigheid van obstakels.

De psychologische flexibiliteit of veerkracht is het vermogen om open te staan voor wat je voelt en denkt om doelbewust aanwezig te zijn bij de beleving in het hier en nu, inclusief de pijn. Het stelt de cliënt in staat om open, nieuwsgierig en mild met het ongemak om te gaan en de onrust toe te keren. De cliënt is in staat richting te geven aan zijn/haar leven, en gewoonten te ontwikkelen die passen bij waarden en ambities.  

Wat zijn de voordelen voor de coach om de ACT-methode te gebruiken?

 • Reductie van vermijdingsgedrag: ACT helpt jouw cliënten om moeilijke gedachten en gevoelens te accepteren in plaats van te stoppen met het vermijden ervan.
 • Duurzame veranderingen: De positieve veranderingen die de methode teweegbrengt kunnen je cliënten blijven gebruiken lang nadat de coaching is beëindigd.
 • Brede toepasbaarheid: ACT is effectief gebleken voor een breed scala aan problemen.
 • Holistische benadering: ACT combineert elementen van cognitieve gedragstherapie met mindfulness en gedragsveranderingstechnieken
 • Professionele groei: Door ACT te gebruiken, kun je als coach hun eigen vaardigheden en kennis uitbreiden.
 • Waarden-georiënteerde coaching: ACT richt zich op het identificeren en nastreven van persoonlijke waarden. Dit helpt je cliënten om doelen te stellen die echt belangrijk voor hen zijn, wat hun motivatie en betrokkenheid vergroot. 
 • Geschikt voor diverse cliënten: ACT is een veelzijdige methode die je kunt aanpassen aan de specifieke behoeften van je cliënten. Het is effectief gebleken bij verschillende doelgroepen en problemen, van stress en burn-out tot chronische pijn en relatieproblemen.

Kortom, de ACT methode kan je helpen om effectievere en duurzamere resultaten te behalen met je cliënten, terwijl je jezelf positioneert als een deskundige en innovatieve coach.

Voordelen van het E-Book 

Met een aantal praktische oefeningen in dit E-book, kan je de cliënt helpen minder te piekeren, beter leren omgaan met de pijn, minder streng voor zichzelf te zijn, leren omgaan met moeilijke mensen in hun leven, meer sociale contacten te onderhouden, leren zichzelf beter te accepteren, en beter leren omgaan met verlies.

Wil je meer weten? Klik dan op deze link: Coachen met de ACT-methode

 

We voegen voortdurend inhoud toe aan de site, dus kijk op onze online winkel naar het volledige aanbod aan spellen, ebooks, trainingen, kits, ….

Schrijf je in op onze newsletter om op de hoogte te blijven van nieuwe trends en producten.

Of lees enkele van de andere blogposts geschreven door ons team van internationale coaches.

Sluit je aan bij onze community

Wij verwelkomen leden van over de hele wereld. Daarom nodigen we je uit om met ons in contact te komen via LinkedIn. Dus, wat je ook wilt bespreken, vergeet niet om ons te volgen, te liken, te delen en lid te worden van onze community. 

Let op – Vermeld een referentie en link terug naar deze originele blog als u iets dat we hebben geschreven wilt kopiëren of delen: (cc) Toolsvandecoach – 2021